Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret

Hva er gjeldsregisteret?

Gjeldsregister er et krav som ble innført 1. juli 2019 i Norge. Gjeldsregisteret gir innsyn i privatpersoners egen gjeld. Hensikten med registeret er å gi finansforetak oversikt over all forbruksgjeld og dempe gjelden for norske familier. I dag har nordmenn totalt samlet usikret gjeld på 151 543 189 901 kroner. I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du trenger å vite om gjeldsregister.

Hva er gjeldsregisteret?

Som privatperson kan du logge deg inn på gjeldsregister med bank ID og få oversikt på din usikre gjeld. Denne informasjon er noe bankene krever innsyn i når du skal søke om lån eller refinansiering. Alle personer i Norge som har usikret gjeld som kreditt kort eller forbrukslån vil fremkomme i registeret. Gjeldsregisteret inneholder tre typer gjeldsopplysninger og det er nedbetalingslån, rammekreditt og faktureringskort.

Nedbetalingslån:

Et nedbetalingslån er et lån (forbrukslån) med avtalt nedbetalingstid over lengre tid hvor du ikke har mulighet til å låne opp igjen etter du har nedbetalt lånet. Normalt har nedbetalingslån et fast avdrag man betaler per måned.

Rammekreditt:

Rammekreditt er et fast beløp innenfor en ramme som du kan benytte deg av og det er ikke avtalt noen nedbetalingsplan. Her betaler du vanligvis et minste beløp hvis du har brukt penger innenfor rammen.

Faktureringskort:

Faktureringskort er at du må betale hele fakturabeløpet innen forfallsdatoen hver måned.

Hvorfor krever bankene innsyn i gjeldsregisteret?

De siste årene har gjelden til nordmenn steget betraktelig, og Norge er av de landene i verden som låner mest. Formålet med gjeldsregisteret er å forebygge at folk ikke har for høy gjeldsgrad. En av hovedgrunnen til at bankene ønsker å se gjeldsregisteret før innvilge et lån er fordi de vil forhindre at du låner mer enn du kan betjene. I tillegg vil bankene ha bedre beslutningsgrunnlag når de skal innvilge en lånesøknad.

Hvilken betydning har gjeldsregisteret for deg?

I gjeldsregisteret vil også kredittgrensen du har på kredittkortet ditt vises som gjeld. Dersom du har flere kreditt kort du ikke bruker er det lurt å avslutte kortene da dette er registrert som ubenyttet kreditt som du har tilgang til. Grunnen til at bankene tar dette i betraktning når du søker om lån er fordi det er tilgjengelig kreditt som du kan benytte deg av når som helst. Og hvis du har en del usikret gjeld vil dette gjeldsregisteret gjøre det vanskelig for å deg å få mer lån.

Registeret gir deg mulighet til å ta kontroll over din økonomi. Ved å ha en slik oversikt så gir det deg innsikt på hvor mye usikret lån du har i dag. Dersom du har nedbetalt gjelden din eller kredittkortet ditt vil det ble fjernet fra gjeldsregisteret.

Les også: Rydd opp i din økonomi

Ønsker du å søke om boliglån eller samle lån og kreditter ? Send oss en søknad i dag så vil en av våre kunderådgivere hjelpe deg gjennom hele prosessen og innhente det beste lånetilbudet for deg.

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!