Det er mange som sikkert lurer på om man kan få boliglån uten fast jobb. Og flere velger å ikke søke om boliglån dersom de har varierende inntekt. Men heldigvis finnes det muligheter å komme seg inn i boligmarkedet på selv uten fast jobb. Så svaret er ja det kan du, dersom du kan vise til at du har hatt en tilnærmet lik inntekt over lengre tid.
Fleste av oss har en jobb og har en relativ god inntekt, men blir umotivert eller redd for å kjøpe bolig da de ikke har en fast jobb å vise til, men ikke la dette stoppe deg i å kjøpe bolig. Våre samarbeidspartner er interessert å finne en løsning for deg og hvis du kan vise til at du har vært i arbeid lenge så er muligheten der for å kjøpe din første bolig. Ofte er bankene veldig løsningsorientert og behjelpelig hvis du er ung eller hvis du er førstegangskjøper.
I noen tilfeller kan det å ha en varierende inntekt gjør til at noen banker ikke ønsker å bevilge et boliglån. Spesialbanker kan legge til grunn ekstra inntekt og kan ta en gjennomsnittlig beregning av din inntekt og kan gi et bedre tilbud.
Les også: Boliglån uten fast jobb
Hvor mye boliglån kan jeg få?
I henhold til boliglånsforskriften kan du maksimalt låne 5 ganger brutto årsinntekt. All gjeld tas fradrag for. Eksempel på gjeld er studielån, billån eller forbrukslån etc. Videre kan ikke lån på boligen overstige mer enn 85% av boligens verdi. Det vil si at du må ha 15% oppspart egenkapital for å dekke sikkerhetskravet.
Hvor mye egenkapital må jeg har for å kjøpe en bolig?
Egenkapital kravet er (EK) regulert av boliglånforskriften og ifølge det så må du har oppsparts 15% midler av boligens verdig. Det kan være utfordrende å kunne dekke egenkapitals kravet og i tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Det finnes ulike måter å dekke egenkapital kravet:
- Spare penger
- Kausjonist (EK kravet kan sikkerhet i annen bolig)
- Banken kan ta pant i boligen du skal kjøpe
Hvor mye du betaler i omkostninger spørs hvilken bolig du kjøper:
Selveier: Du må betale dokumentavgift til staten på 2,5% av kjøpesummen. Kjøper du en selveier leilighet på cirka 2 500 000 vil dokumentavgiften være på cirka 62 500 kroner. Dette kommer utenom egenkapitalkravet på 15% (2 500 000 x 15% = 375 000 kroner). Totalt må du ha 437 500 for å kunne kjøpe en bolig til 2 500 000 kroner.
Borettslag: Ingen krav om dokumentavgift. Kjøper du andel i et borettslag, aksjeleilighet eller en obligasjonsleilighet slipper du høye omkostninger. Den totale omkostningen vil som regel ikke overstige mer en 5000 kroner.
En god løsning på å spare penger for deg som er ung er Bolig Sparing for Ungdom (BSU) ordningen som bankene tilbyr. Eller foreldrene dine kan hjelpe deg på veien ved å stille boligen deres som sikkerhet eller gi deg et privat lån eller forskudd på arv.