Fast eller flytende rente?

Hva er forskjellen mellom flytende og fast rente?

Er du en av de som eier bolig eller tenke å kjøpe bolig og lurer på om du bør ha fast rente eller flytende rente? Det er mange som ikke vet hva de bør velge. Det er flere faktorer som legges til grunn før du kan ta et valg om du skal ha fast eller flytende rente på ditt lån. I denne artikkelen skal vi forklare hva fast og flytende rente egentlig betyr for deg og din økonomi.

Hva er forskjellen mellom fast og flytende rente?

Har du et lån med flytende rente vil det si at renten følger markedsrenten og det er Norges Bank som styrer markedsrenten. Det å ha en flytende rente vil si at renten på lånet ditt vil svinge. Flytende rente vil gi deg fleksibilitet i forhold til endringer i din låneavtale. En flytene rente kan svinge opp og ned og kan innebærer at noen periode vil ha høye rentekostnader og andre periode lave rentekostnader. Historisk sett så er det mest lønnsomt å ha en flytende rente hvis du tåler en rentestigning.

En fast rente også kalt bindende rente vil si at du binder rente i en periode mellom 3, 5 og 10 år. Rentesatsen på lånet ditt bestemmes ved avtaleinngåelse. Dersom du er sårbar til en rentestigning og trenger forutsigbarhet er det lurt å binde renten din selv om det på sikt ikke er lønnsomt. For deg som ønsker forutsigbarhet kan det å binde renten være en god løsning. Med andre ord så vil det si at du har en forsikring mot renteøkninger. Å velge en fast rente gir deg forutsigbarhet, faste rentekostnader og du trenger ikke å bekymre deg over høye rentehopp. Før du tar en beslutning om å inngå en avtale om fast rente er det viktig at du veier opp fordelene og ulempene med bindene rente. Dersom du skulle ønske å avslutte kontrakten om fast rente kan det medføre ekstra kostnader.

Les også: Skal du velge fast eller flytende rente?

 

Kombinasjon av flytende og fast rente?

Et annet alternativ er å ha et lån som gir deg en kombinasjon av både fast og flytene rente. Et lån med kombinasjon av flytende og fast rente passer for deg som ønsker forutsigbarheten som fastrente gir og fleksibiliteten til flytende rente. Dette gir deg både forutsigbarhet samtidig som du har mulighet til å bestemme selv. Ved å inngå en slik låneavtale hvor du kombinere både flytende og fast får du begge fordelene i ett.

Ler mer om: Har du betalingsvansker?

 

 

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!