Pant i bolig som egenkapital
For folk flest er det å kjøpe bolig en av de største investeringene man gjør i livet. Og det er ikke alltid lett å komme seg inn i boligmarkedet, men med god veiledning og informasjon kan boligdrømmen komme i oppfyllelse. Det finnes ulike låne typer som du kan benytte ved kjøp av bolig. Banken låner inntil 85 prosent av boligens verdi, men i noen tilfeller kan banken gi full finansiering hvis du kan stille med pant i bolig som egenkapital eller kausjonist.
Mange har ikke oppspart nok egenkapital, og derfor kan det å med stille med pant i bolig være et alternativ å komme seg inn i boligmarkedet på. Flere foreldre stiller opp som kausjonister for barna sine, også kalt realkausjonist på bankspråk.
Hva er kravet til egenkapital ved kjøp av bolig?
Boliglånsforskriften krever at du ikke kan låne mer enn 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at du må minst ha 15 prosent egenkapital når du kjøper bolig. La oss si at du kjøper en bolig til 2 millioner kroner, må du minst ha 300.000 kroner i egenkapital.
De 15 prosentene skal regnes ut fra totalprisen på boligen. Det vil si at siste bud, pluss fellesgjeld skal tas med når bankene beregner belåningsgraden som er maks 85 prosent.
Dette både for å beskytte deg mot for høy gjeld, og sikre at bankene ikke taper på utlånet ved et kraftig boligprisfall.
Ved kjøp av sekundærbolig eller investeringsbolig er egenkapitalkravet høyere. Det kreves 40 prosent egenkapital i Oslo, og 25 prosent utenfor Oslo. Dersom du har nok sikkerhet i din bolig kan du stille med pant i egen bolig som sikkerhet for å dekke egenkapitalkravet.
Ler mer om egenkapital her.
En kausjonist kan dekke opp for egenkapitalkravet
Det er forskjellig måter å dekke egenkapitalkravet på. En måte er sparepenger du har spart opp selv over lengre tid eller kan en kausjonist dekke opp for egenkapitalkravet ved at det stilles pant i annen eiendom. I praksis betyr det at du for eksempel får foreldre eller svigerforeldre til å stille som realkausjonist ved å stille egen bolig som sikkerhet for at du eller dere vil betale lånet dere tar opp. En annen løsning kan være å få en nær slektning eller kjæreste til å stille som medlånetaker, da vil denne personen gå inn med sin inntekt og sin egenkapital tillegg til din.
Ler også: Boliglån med kausjonist.
Hva er kravet til egenkapital ved kjøp av bolig?
Boliglånsforskriften krever at du ikke kan låne mer enn 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at du må minst ha 15 prosent egenkapital når du kjøper bolig. La oss si at du kjøper en bolig til 2 millioner kroner, må du minst ha 300.000 kroner i egenkapital. De 15 prosentene skal regnes ut fra totalprisen på boligen. Det vil si at siste bud, pluss fellesgjeld skal tas med når bankene beregner belåningsgraden som er maks 85 prosent. Dette både for å beskytte deg mot for høy gjeld, og sikre at bankene ikke taper på utlånet ved et kraftig boligprisfall.
Ved kjøp av sekundærbolig eller investeringsbolig er egenkapitalkravet høyere. Det kreves 40 prosent egenkapital i Oslo, og 25 prosent utenfor Oslo. Dersom du har nok sikkerhet i din bolig kan du stille din egen bolig som sikkerhet for å dekke egenkapitalkravet.
Hva kreves det i tillegg til egenkapital?
Det er i hovedgrunn 3 viktige krav som må oppfylles for å få innvilget boliglån. Først er det egenkapitalkravet, de to andre er betalingsvilje og betalingsevne. Betalingsvilje dreier om at du er god betaler, det vil si at du ikke har betalingsanmerkning eller inkassosaker på deg. Sist, men ikke minst er betalingsevne en viktig faktor. Du skal ha nok inntekt til å betale på gjelden. I henhold til boliglånsforskriften kan du maks ha gjeld på fem ganger inntekten din. Har du for eksempel 400.000 kroner i året kan du ha maks ha gjeld på 2 millioner kroner inkludert studiegjeld og annen gjeld.