Hva er skattemelding og dine fradragsrettigheter?

Hva er skattemelding og dine fradragsrettigheter?

Alle har vel hørt om skattemelding? Skattemelding er noe vi mottar hvert år fra skattetaten. I denne artikkelen skal vi forklare hva en skattemelding er og dine fradragsrettigheter.

Hva er skattemelding?

 

Er du i arbeid i Norge vil du motta en forhåndsfylt skattemelding fra skatteetaten i Mars hvert år. Skattemeldingen gir deg en oversikt over inntekter, fradrag, formue og gjeld for ett kalenderår. Disse opplysninger er basert på fjorårets aktiviteter og vil avgjøre om du vil motta penger tilbake på skatten eller om du må betale til staten i restskatt. Vær oppmerksom at skattemeldingen er en foreløpig beregning. Du er selv ansvarlig at skattemeldingen er riktig. Fristen til å gjøre endringer og levere skattemeldingen er 30 april.

I mange tilfeller er det lurt å kontrollere om alle opplysningene i skattemeldingen stemmer slik at du får et korrekte bilde av ditt skatteoppgjør. For å unngå å måtte betale restskatt er det viktig å regne på hvor mye du antar du vil ha i inntekt og regulere hvor mye du bør betale i skatt. Dersom du har en fast jobb er det kanskje lettere å regne hva din inntekt vil være for det neste år. Det kan være vanskeligere for deg som har varierende inntekt. Hvis du merker at du har fått en høyere inntekt kan du når som helst å gå inn på skatteetatens sine sider og gjør endringer.

Hvordan kan jeg få fradrag på skatten?

 

skatteetaten.no er det en egen side som gir deg oversikt på de vanligste utgifter du kan trekke fra. Her kan du enkelt se hvilke typer utgifter du har hatt og kreve fradrag for som vil føre til lavere skatt. Det er mange fradrag du kan kreve og nøkkelen er finne hvilke som gjelder for deg. Her er noen av mest vanlige fradragene du bør vite om:

Bolig Sparing for Ungdom: Du får fradrag på sparebeløpet, dersom du spare 27 500 i året kan du få opptil 5 500 kroner tilbake på skatten. Ler mer om BSU her.

Barn under 12 år: Som foreldre kan du få foreldrefradrag hvis du har barn under 12 år. Dette innebærer utgifter knyttet til pass og stell som for eksempel barnehage, SFO og barnevakt.

Leie bolig: Leier du hele eller deler av boligen og utleieinntektene overstiger 20.000 kroner blir alle leieinntektene i løpet av året skattepliktig. Normalt er leieinntekter skattepliktig men du kan få trekk for utgiftene du har hatt ved utleie. Eksempler på fradrag du kan kreve er utgifter knyttet til vedlikehold, møbelslitasje, kommunale utgifter, reise, annonsering av boligen.

Slik laster du ned skattemelding

 

Logg deg inn på altinn.no med bankID og trykk på min side og finn den nyeste skattemelding du har tilgjengelig. I din innboks får du oversikt over alle skattemeldinger du har mottatt og deretter velg den siste skattemeldingen du har mottatt og last ned dokumentet.

Hvilke dokumenter krever bankene når du sender inn en søknad om lån?

 

Banken trenger informasjon på inntekt og gjeld og det er for å kunne beregne om du har nok inntekt til å betjene lånet. For at bankene skal ta en vurdering av din lånesøknad kreve bankene dokumentasjons for følgende opplysninger.

  • 3 siste lønnslippene (trygd, stønad)
  • Nyeste skattemelding
  • Gjeldsinformasjon
  • Verdivurdering av bolig (dersom du eier bolig)
  • Oppspart egenkapital

Les også: Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!