Hva er kredittvurdering, kredittsjekk og kredittscore?

Hva er forskjellen på kreditt score, kreditt sjekk og kredittvurdering?

Alle norske banker er lovpålagt å kredittsjekke sine kunder før de gir lån. Du har kanskje hørt at noen får avslag på lånesøknaden grunnet for lav kreditt score. Det kan være flere faktorer til at du har fått avslag hos din bank. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva det betyr å være kredittverdig og foreta en kredittsjekk og kredittscore.

Hva er en kredittvurdering?

En kredittvurdering er en analyse av din kredittverdighet. Normalt vil virksomheter bestille kredittopplysninger om deg fra et kredittopplysningsbyrå. Opplysningene inneholder blant annet informasjon om din økonomiske historie, om du har en betalingsanmerkning, og bruttoinntekt. Før bankene innvilger et lån så vil bankene kredittvurdere deg. Resultatet av kredittvurdering er avgjørende om du kan få lån og hvor høy renten blir.

Hva er egentlig forskjellen mellom kredittverdig og kredittsjekk?

Det å være kredittverdig vil si at du har evne til å betjene lånet. Da er det tatt en vurdering av din økonomiske livssituasjon basert på din økonomisk historikk og adferd. Det å foreta en kredittsjekk vil si at virksomheter får tilgang til dine opplysninger om inntekt eller betalingsanmerkning.

Hva er en kredittscore?

En kredittscore er et tall som sier om hvor kredittverdig en forbruker er. Du kan bli scoret fra 0 til 100, hvor 100 er den beste poengsummen du kan få. En slik kredittscore benyttes når du skal søke om lån, kredittkort og abonnementer. Hensikten med denne metoden er for å kunne måle risikoen av å låne deg penger. Desto høyere kredittscore du har jo bedre er det for deg. Dermed er det større sannsynlighet at du vil få innvilget ønsket lån eller kjøp av tjenester på avbetaling. Dersom du har lav kredittscore er det høy sannsynlighet at du vil få avslag på lån eller få dårlige lånebetingelser som for eksempel høye rentebetingelser. Det er fordi det er en høyere risiko å låne penger til deg med lav kreditt score.

Hva påvirker din kreditt score?

Din kredittscore er basert på din tidligere adferd og økonomisk historie. Her er faktorer som er med på å påvirke din kredittscore.

  • Om du har betalingsanmerkning
  • Inkassosaker
  • Varierende inntekt
  • Om du er selvstendig næringsdrivende
  • Alder
  • Antall adresseendringer

Virksomhetene henter data fra ulike kilder som blant annet inkassoselskaper, folkeregister, skatteetaten, brønnøysundregistrene, norsk eiendomsinformasjon.

Les også: Gjeldsregisteret

Hvordan sjekke din kredittscore gratis?

Det er ikke kun bankene som har tilgang til din kredittscore. Dersom du ikke vet hva din kredittscore er og er nysgjerrige så er det flere tjenester som tilbyr dette for privatpersoner. Hos Defero kan du enkelt logge deg inn med bankID og sjekke din kredittscore helt gratis. Her kan du også få en forklaring på din kredittscore og du kan også få innsyn til eventuelle betalingsanmerkninger, om du eier bolig og hvilke andre lån du har.

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!