Er du førstegangskjøper? Dette bør du vite

Er du førstegangskjøper? Alt du trenger å vite før du kjøper din første bolig

Som førstegangskjøper er det mye du bør tenke på før du skal kjøpe din første bolig. Hele boligkjøps prosessen kan være overveldende da det er så mye du må tenke. Ikke alle vet hvilke dokumenter de må fremlegge, hva bankene egentlig ser på i din lånesøknad og hvordan de beregne på saken. I denne artikkelen skal vi gå gjennom alle punktene du bør vite som førstegangskjøper før du søker om boliglån hos banken.

 

Innhente dokumentasjon

Innhente dokumentasjon er den viktigste delen du bør ha klart før du sender inn din lånesøknad. Det er viktig at du har oversikt på din inntekt og gjeld og banken trenger følgende dokumenter fra deg og eventuelt medlåntaker.

 

  • Siste skattemelding. Last ned skattemelding fra altinn.no
  • 3 siste lønnslipp
  • Du kan få innsyn i egne opplysninger fra gjeldsregisteret.no
  • Dokumentasjon på oppspart egenkapital

Vil du samle gjeld og kreditter?

 

Er du førstegangskjøper og ikke har nok egenkapital kan du søke om boliglån med kausjonist. I slike tilfeller trenger du å innhente dokumentasjon fra kausjonist og for beregne om kausjonist har tilstrekkelig sikkerhet i egen bolig slik at banken kan ta pant i boligen for å dekke egenkapitalkravet.

 

  • Siste skattemelding
  • 3 siste lønnslipp
  • Last ned gjeldsoversikt fra gjeldsregisteret.no
  • E-takst på bolig
  • Bekreftelse på restlån på bolig

 

Boliglån uten fast jobb eller varierende inntekt

 

Hvordan regner banken på lånesøknaden din?

 

Det er 3 faktorer banker vektlegger når de vurdere din lånesøknad og det er betjeningsevne, betalingsvilje og sikkerhet i form av egenkapital:

Hva er din betjeningsevne? Her legger banker til grunn hvor stort lån du kan betjene. Her beregnes din inntekt, annen gjeld, om du har barn og utgifter til livsopphold.

Betalingsvilje handler om din vilje til å betale. Din betalingsvilje er basert på historikk om dine kredittopplysninger. Her vil de se om du har betalingsanmerkning, høy gjeldsgrad og inntekt. På normalt vis så innvilger ikke banker lånesøknader dersom du har betalingsanmerkning. Illustrerer du god betalingsvilje er det høyere mulighet til å at du får innvilget lånesøknad.

Det er lovpålagt i Norge at du skal stille med 15 % sikkerhet i form av kapital eller ved pant i fast eiendom. Grunnen til dette er for at banken skal sikre seg dersom lånet misligholdes.

Etter din lånesøknad er vurdert og hvis du oppfyller alle kravene om betjeningsevne, betalingsvilje og sikkerhet vil du få et finansieringsbevis fra banken.

 

Boliglån uten fast jobb

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!