Slik kan du søke boliglån

Hvordan kan du søke om boliglån?

Hvordan kan jeg søke boliglån?

Det er flere faktorer som er med på å påvirke om du får innvilget søknad om boliglån eller eventuelt hvor mye du kan få i lån. Det finnes to måte du kan søke om boliglån. Du kan søke om boliglån enten digital eller møte opp fysisk og få hjelp av en kunderådgiver. I denne artikkelen forklarer vi hvordan du bør gå frem før du sender en søknad om boliglån.

 

Skaff deg finansieringsbevis først

Et finansieringsbevis er dokument som sier noe om hvor mye du kan få i boliglån. Finansieringsbeviset forteller deg hvor mye du kan by på en bolig når du begynner å gå på visninger. Før du sender en søknad om boliglån må du skaffe deg oversikt på inntekt og gjeld, dermed er det lurt at du har følgende dokumenter klart:

 

  • Dokumentasjon som viser din inntekt. Eksempler på dokumentasjon på din inntekt kan være lønnslipp eller stønader fra nav. Dersom du gir samtykke til at bankene kan innhente denne informasjon selv så går det mye raskere.
  • Skal du søke boliglån sammen med noen må medlåntaker også sende dokumentasjon på inntekt.
  • Eier du bolig fra før trenger du takst/verdivurdering på boligen. Takst kan ikke være eldre enn 6 måneder.

Finansieringsbevis: Alt du må vite

Det stilles flere krav for å kunne få finansiering til å kjøpe bolig. Les mer om hvordan du kan søke om boliglån i denne artikkelen..

Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Det er 3 faktorer banker vektlegger når de skal vurdere din lånesøknad og det er betjeningsevne, egenkapital og betjeningsvilje. Med betjeningsevne er det krav om at du ikke kan ha gjeld som overstiger 5 ganger bruttoårsinntekten din. Videre er det et krav om egenkapital som betyr at du kan låne opptil 85% av kjøpesummen til boligen. Det vil si at du må stille med 15 prosent av kjøpesummen selv. Og ved betjeningsvilje menes med hvor ryddig din økonomi er, altså er du en flink betaler så vil bankene se på dette som svært positivt. Pågående inkassosaker eller betalingsanmerkning er et grunnlag for banken til å gi deg avslag på din lånesøknad.

 

Hva bør du gjør hvis du har fått avslag på boliglån?

Alle banker vurdere lånesøknader ulikt og de har en fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften. Det kan være ulike grunner til at du har fått avslag på din boliglåns søknad. En årsak kan være at du har altfor høye rammekreditt. Visste du at bankene er pålagt til å legge til grunn ubenyttet rammekreditt som du har på dine kredittkort. Da dette er tilgjengelig kreditt så må de inkludere denne gjelden selv om den er ubenyttet. Dermed er det lurt å kvitte seg med all ubenyttet kreditt før du søker om boliglån. Grunnen til at banken må legge til kredittkortrammen i vurdering på hvor mye du kan få i lån er for å hindre at du får mer lån enn du klarer å betjene.

Les også: Avslag på boliglån?

 

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!