5 gode tips til å få kontroll på din økonomi i vinter 2022

Her er 5 gode tips på hvordan du kan få kontroll på din økonomi (prisutvikling, renteheving, inflasjon).

Opplever du at økonomien har blitt strammere og det ikke strekker helt til. Kraftig prisstigning på matvarer og økt strømpriser samt høy inflasjon er en påkjenning rent økonomisk hos de fleste.

For norske husholdninger med småbarnsfamilier vil merke en strammere økonomi i vinter nå som renten stiger rask og kraftig prisutvikling på matvarer. Det er flere prognoser som tilsier at det vil være enda en renteheving i vinter.

1. Få oversikt over forsikringene dine

Pass på at du ikke er dobbelt forsikret. Mange er forsikret gjennom jobben og betaler for forsikring på privaten i tillegg som ikke er nødvendig. Ta en gjennomgang over alle forsikringer og undersøk hva du er dekket. Dersom du er fagorganisert kan det være mulig at du har en forsikring gjennom dette. Sjekk hva slags bilforsikring du har og vilkår. I noen tilfeller betaler du mer enn det du faktisk trenger.

Hva er forskjellen mellom sekundærbolig og primærbolig?

2. Sett opp mat budsjett

Matprisene den siste tiden har hatt en rask prisutvikling. Du kan spare mye penger på å planlegge måltidene dine. Spiser du lunsj på jobb hver dag? Kanskje du burde starte med å ta med matpakke. Over tid kan det fort bli en del kroner å spare.

Lag en handleliste for uka. Sett opp en ukemeny for middag. Dermed unngå du å bruke mer enn det du trenger. Handleturen i matbutikken etter jobb når du er sulten kan fort bli mye dyrere enn forventet. Hold deg til handlelisten! Skriv ned hvilke varer du har og kjøp inn kun det som mangler for å fullføre et måltid. Ikke kjøp mer enn du trenger da ender du opp med å kaste mat. Spis mer hjemme enn ute. Et restaurantbesøk kan plutselig koste mer enn hele ukas matbudsjett.

3. Forhandle boliglånsrenten med banken

Undersøk hvilken rente du har i dag. Styringsrenten har steget drastisk i år og det ble offentliggjort 22 september 2022 at styringsrenten øker til 2.25%. Sist vi hadde en høyere styringsrente var over 10 år siden.  Ta kontakt med din bank og spør om du kan få en lavere rente eller snakk med andre banker og se om de kan tilby deg bedre betingelser. Er du fagorganisert? Gjennom fagforening kan du få en lavere rente enn du allerede har idag. Ved å reforhandle renten blir det fort noen tusen lapper å spare i måneden. 

Hva er kredittvurdering, kredittsjekk og kredittscore?

4. Betal ned dyr gjeld først

De lånene med høyest rente bør prioriteres først. Selv om boliglån er en høyere kostnad per måned enn for eksempel nedbetaling på et kreditt kort på 10 000 kroner. Langsiktig vil det være mer lønnsomt å betale litt ekstra ned på kredittkortet da renten er langt høyere enn boliglånet.

Sparetips

5. Kjøp brukt

Det er ikke alltid du trenger å kjøpe noe nytt. Ofte er det mye dyrere å kjøpe noe nytt og ikke minst er det mer miljøvennlig å kjøpe brukt. Dersom du har startet en ny hobby eller trenger et nytt utstyr så lønner det seg å kjøpe brukt eller leie. Bli kvitt med utstyr som du har stående i boden og som du ikke kommer til å bruke. Her kan du spare en del og få litt ekstra penger å rutte med eller betale ned en annen gjeld.  

Gjeldsgrad – Dette bør du vite

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!