Det er ulike faktorer som kan føre til høye levekostnader. I de siste årene har det vært pandemi, lav arbeidsledighet og høy inflasjon som har resultert til at folk må forvente høye levekostnader. Videre i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke elementer som er med på å svekke din økonomi.
Flere rentehevinger i 2022
Norge bank sette styringsrenten og i pandemien så var styringsrenten på 0 over lengre tid. Dette er negativt på økonomien som ført til at folk har fått mer i lån og kan kjøpe mer. På grunn av den lave styringsrenten har det forårsaket til høy etterspørsel i bolig markedet som igjen har utviklet til høye boligpriser. For å kunne stanse den raske boligprisutviklingen er Norges bank nødt til å sette på opp styringsrenten.
Bør jeg investere i sekundærbolig?
Hva er inflasjon og hva betyr det for deg?
Prisstigningen på varer og tjenester kaller vi for inflasjon. Det vil si at kjøpekraften din blir svekket. Altså penger er mindre verdt i dag enn i fjor. Dette gjør det dyrere for deg å handle varer, reise og varme opp boligen. Høy inflasjon oppstår når pengemengden øker mer enn produksjon av varer og tjenester. Dette kan være et resultat av rentenivået er lavt og dermed har folk hatt mulighet til å låne mer penger. Norge bank setter styringsrenten og basert på dette setter bankene utlånsrenten sin etter. Det er gjennom styringsrentene Norge bank prøver å kontrollere inflasjonen og ved å øke styringsrenten er det med på bidra til en reduksjon av inflasjon.
Slik påvirker renteheving og inflasjon lommeboken din?
Rask prisutvikling
Grunnet høy inflasjon har det resultert i rask prisutvikling i 2022. Varer og tjenester har blitt dyrere og det vil fortsette å bli dyrere. Høye matvarepriser, drivstoff og høye renter er noe nordmenn frykter aller mest og er usikker på hvordan dette vil påvirke privatøkonomien deres. Her er det viktig å redusere forbruker slik at du har god nok økonomi til å dekke de uforutsette utgiftene som kan komme i 2022.
Økte strømpriser
I fjor høst og vinter var strømprisene mye høyere enn normalt. Gjennomsnitts prisen for strøm i Norge i 2021 var på 61 øre per kilowattime. En kombinasjon av rask prisutvikling, renteheving og økte strømpriser vil nordmenn kjenne det godt på lommeboken. Dersom du har en sårbar økonomi og er usikker på om du har råd til å dekke strømkostnadene dine kan du søke om støtte om å dekke de økte strømprisene hos nav.