Slik påvirker renteheving og inflasjon lommeboken din

Grunnet høy inflasjon og flere rentehevinger har ført til at norsk økonomi blitt veldig sårbar

Vi står ovenfor en høst og vinter med trykk på energiprisene, inflasjon og prispress i hele verdensøkonomien. I sommer 2022 besluttet Norges bank å øke styringsrenten med 0.50 prosentpoeng. Det er også varslet flere rentehevinger i resten av 2022 og videre til neste år. I tillegg er det flere som spår at rente vil være omtrent 4 prosentpoeng. Flere eksperter hevder at nordmenn bør forberede seg til en tøff vinter.

 

Stigende renter

 

Med over ett år med en rekordlav styringsrente på 0 prosent, har Norges bank hatt flere rentehevinger for å dempe den raske utviklingen av inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Endringer i styringsrenten påvirke aktiviteten i hele økonomien og derigjennom inflasjon ifølge Norges Bank. Når renten stiger vil privatpersoner og virksomheter ha mindre penger til forbruk og investeringer som fører til lavere etterspørsel av varer og tjenester.

 

Internasjonal økonomi

 

De økonomiske konsekvensene av krigen i Ukraina og sanksjonene rettet mot Russland og Hviterussland preger økonomien og gir høy uforutsigbarhet. En direkte konsekvens av krigshandlingene fører til mindre handel mellom de berørte landene. Verdensøkonomien blir rammet av redusert tilgang av råvarer og økte priser på mat, energi og andre råvarer. Restriksjoner for krigen mellom Russland og Ukraina har ført til kraftig prisutvikling på varer som olje, gass, hvete og metaller.

 

Hvordan påvirker renten økonomien og inflasjonen?

Hvordan påvirke inflasjon og renteheving lommeboka din?

Hva kan jeg gjøre når rentene og inflasjonen stiger?

 

Det er ikke mye du kan få gjort med å endre den stigende rentene eller prisutvikling. Ved å tilrettelegge din økonomi slik at du er godt rystet i slike vanskelig tider.

Få oversikt over mye du skylder

Få kontroll på din økonomi ved å ha en oversikt av dine kreditorer og hvor mye du skylder. Lag en liste over hvem du skylder, hvor mye og til hvilken rente. Dette kan hjelpe deg å vite hvilke kreditorer du skal prioritere først.

 

Bufferkonto

I vanskelige og uforutsette tider er det lurt å ha en ekstra sparekonto. Gjerne bygg deg en bufferkonto på minimum to månedslønninger. Dette vil komme til nytte i vinter da strømprisene blir skyhøye og du kan slippe å bekymre deg over hvordan økonomien skal strekke til. En enkel måte å spare til en bufferkonto er ved å sette opp et fast trekk hver måned, eksempelvis den dagen du mottar lønn. Da vil du ikke merke det så mye på økonomien og over lengre tid vil du bygge deg en solid bufferkonto.

Bufferkonto – Hva er godene?

 

Vurdere fastrente?

Har du et lån med flytende rente vil det si at renten følger markedsrenten og det er Norges Bank som styrer markedsrenten. En flytene rente kan svinge opp og ned og kan innebære at i noen perioder vil du ha høye rentekostnader og i andre perioder med lave rentekostnader. Dersom du er sårbar til en rentestigning og trenger forutsigbarhet er det lurt å binde renten din selv om det på sikt ikke er lønnsomt. Å velge en fast rente gir det deg forutsigbarhet, faste rentekostnader og du trenger ikke å bekymre deg over høye rentehopp. Ved en fastrente inngåelse har du en forsikring mot fremtidige renteøkninger.

Fast eller flytende rente?

 

Øke inntekt?

En løsning å dekke de høye kostnadene er ved å skaffe deg en ekstra inntekt. Dette kan du gjøre ved å skaffe deg en ekstra jobb hvor du kan for eksempel jobbe i helgene for å øke inntekten. Eier du bolig eller en hytte så kan du også leie ut gjennom Airbnb eller selge varer på finn.no som du ikke bruker. En annen løsning er å forhandle til en høyere lønn hos din hovedjobb. Ikke vær redd for å spørre din arbeidsgiver om høyere lønn. Det å spørre vil bare øke sannsynligheten for at du får en lønnsøkning og vil hjelpe på økonomien din betraktelig.

Hva er kredittvurdering, kredittsjekk og kredittscore?

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!