Har du kontroll på din på privatøkonomi?

Få kontroll på din privatøkonomi

Den siste tiden har det vært stort fokus på privatøkonomi. Strøm og matvare prisene har økt samt har Norges Bank satt opp styringsrenten flere ganger i år som har ført til svekket privatøkonomi. Flere nordmenn har blitt rammet av høyere boliglåns kostnader og generelt dyrere levekostnader. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du kan få bedre kontroll på din økonomi.

Her 5 tips på hvordan du kan få bedre oversikt på din privatøkonomi:

1. Innsyn til gjeldsregister

Gjeldsregisteret ble opprettet i 2018 som gir privatpersoner innsyn til sin egen gjeldsoversikt. Denne gjeldsoversikten viser all usikret gjeld som er registrert på deg og rentesats på lånene. Gjeldsoversikten inkluderer kredittkortgjeld, forbrukslån og kjøpekreditt du har. Gjennom denne oversikten gir det deg mulighet til å vite hvilket lån som bør prioriteres dersom du har en del lån og er usikker på hva som bør betales ned først. Hensikten med gjeldsregisteret er hindre at flere får betalingsproblemer ved å gi privatpersoner innsyn til sin private gjeld.

Hva er kredittvurdering, kredittsjekk og kredittscore?

2. Bruk mindre enn det du tjener

Nå som det er mye usikkerhet i verdensøkonomien grunnet pandemien og krig i Ukraina har kjøpekraften din blitt svekket og du kan kjøpe mindre enn det du kunne tidligere. I en slik tid er det lurt å bruke mindre enn det du tjener. Dropp oppussingen eller ferien i år og sett av litt ekstra penger til sparing slik at du er godt rustet i tyngre perioder. Det er usikkert hvor lenge prisene vil fortsette å stige eller om det vil stabilisere seg på kort sikt. Dermed er en god løsning for deg som har en utfordrende privat økonomi til å bruke mindre penger i disse tider.

Hva er utleggsforretning?

3. Maksimer inntekten

Det er ikke bare å redusere kostnader som kan hjelpe din privatøkonomi. Du kan enkelt maksimere inntekten ved å ha flere inntekts kilder. Har du en hobby som du kan få tjent litt ekstra penger på eller kunne du tenkt å jobbe litt ekstra i helgene. Tenk litt på hvilke mulighet du har og sett i gang. Er det på tide med en ny lønnsforhandling? Ta initiativ og ha en dialog med din leder og se hvilke muligheter du har.

Kan jeg få boliglån med kausjonist eller medlåntaker?

4. Betal dyr gjeld først

Har du en del kredittkortgjeld eller høyt forbrukslån er det lurest å betale dyr gjeld først. Ved å betale dyr gjeld først kan du spare en god del penger da du reduserer rentekostnadene og kan raskere bli kvitt gjelden. Enkelte ganger kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne, men gjennom gjeldsoversikten på gjeldsregisteret.no så gjør det lettere for å deg å vite hva du bør prioritere først.

Har du fått brev fra namsmannen? Hva bør jeg gjøre

5. Lag en bufferkonto

Etter at du har fått en oversikt på gjelden din så bør du sette opp et budsjett. Skriv ned dine faste kostnader som for eksempel bokostnader, mobilabonnement og strøm osv. Deretter lage ukentlig matbudsjett. Penger du har til overs etter du har dekket alle dine faste kostnader kan du for eksempel starte med å sette av et fast beløp hver måned til en bufferkonto. Du kan enkelt sette opp et automatisk trekk i nettbanken samme dag du mottar lønn. Det er ingen regel på hvor stor en bufferkonto bør være, men normalt er det anbefalt å ha en bufferkonto som tilsvarer cirka 2-6 månedslønn. Dette er for å dekke uforutsigebare kostnader som kan oppstå i fremtiden.

Bør jeg investere i sekundærbolig

Skroll til toppen

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Fyll inn info nedenfor

Du er snart i mål!

Trenger du hjelp?
Ring oss på 406 25 555!

Du hører fra oss snart.
Ha en fin dag så lenge!